Aydın'dan taze ısırgan otu gelirse ne yapılır? Öncelikle taze taze, öyleki hala elimi yakıyordu, salatası yapılır. Biz Karadenizli olarak ısırganın sadece mısır unu ile pişirilen yemeğini biliriz, fakat evlenince Ege usulünü de öğrenmiş oldum. Özellikle kahvaltıda tercih edilen bu salataya ısırganın yanı sıra çeşitli yeşillikler de katabilirsiniz (ben gelen kereviz dallarından ve biraz pırasa doğradım). Üzerine lor peyniri, evde yapılan kırmızı biber tozu, zeytinyağ, limon ve tuz ekleniyor. Çok sağlıklı!
Arta kalan ısırgan ile birde börek yapıyorum. İçi için; doğranmış ısırgana, ıspanak ve soğan(arzu edilirse pırasa da olabiliyor) katıyorum, biraz da lor/beyaz peynir. (Sebzeleri pişirmiyorum) Yufkayı; biraz süt, yağ ve üzerine süreceğim yumurtanın akıyla hazırladığım sosla ıslattıktan sonra harcı 1 yufkanın kenarına yarım ay şeklinde yaydıktan sonra kenarlarından toplayarak sarıyorum ve yağlanmış tepsiye sırasıyla diziyorum. Üzerine yumurtasını sürdükten sonra fırında kısa sürede pişiyor.
Sibel hanımcığım siz tam bir Ege gelini olmuşsunuz,maşallah! Isırgan nasıl şifalı bir ottur ama değil mi ? Ellerinize sağlık !
YanıtlaSilTeşekkür ederim, evet bayağı oldum. Eskiden saf zeytinyağ kullanamzdım, şimdi hiç eksik etmiyorum. Hele kereviz ağzıma sürmezdim, ama hepsine alıştım gari:)
YanıtlaSilSan bir de Ege'nin meşhur Şevket'i Bostan'ını tavsiye ederim... Ben de geçtiğimiz Mart ayında tanışmıştım bu otla.. Alaçatı Ot Festivali'nde..
YanıtlaSilZaten ne varsa deniz kenarında var. KAra iklimi adamı değiliz biz.
Çok duydum adını Senemciğim, ama bir türlü tanışamadık kendisiyle. İnşallah en kısa zamanda:)
YanıtlaSilBen ısırganın otunun kurutulmuşunu duymuştum hep bu şekilde elinizi acıtan ısırgan ağzınıza acı vermiyormu
YanıtlaSilValla, muamele edildiğinden herhalde, yakmıyor:)
YanıtlaSilselamlar, ısırgan otunu eşim çok seviyor. biraz önce çorbasını yapıp yedik. gerçekten lezizdi. tavsiye ederim. yanlız çeşitli sebeplerden ilaç kullananlar dikkat etmeli. çünkü ilaç gibi etkileri var.yan etki gösterebilir , aman dikkat.
YanıtlaSilMerhabalar,
SilKaradenizde çorbası mısır unu ile koyu bir kıvamda yapılıyor. Çocukken hiç sevmezdim ama şimdi bayılıyorum:)